Bogó László képviselő blogja

sorrend post/lap  
elefant

2010.nov.27.
15.
Hagyjuk meg ezt a rovatot a Képviselő Úrnak! Reagáljunk máshol! Ne csesszük szét a rovatot! Kérem!
Link erre a hozzászólásra:
Előzmény: Dervis – #14
Dervis

2010.nov.27.
14.
Tisztelt Képviselő Úr ,

Lenne kettő kérdésem :

- vascsicsergő emlékmű , mennyibe került ez a falunak ( nekünk) ? Heinzelmann szerint egy fillérbe sem , de neki szerintem már a szomszéd macskája sem hisz......

- ingatlanadó eltörlése , nem lehetne ezt is napirendre tűzni ? Én személy szerint nem fizetek , de vannak diósdi szegény emberek ......akik fizetnek .

Köszönettel

BogoL

2010.nov.26.
13.
November. 25.

Az Önkormányzati ülés 14 órakor kezdődött és másnap 0,30-kor lett vége. Kicsit hosszú volt.

A testületi ülés kezdetekor kiderült, hogy a szavazó rendszer bemutatását most tartják meg, igaz a polgármester nem tudott róla. Akkor ki rendelte ide? Belementünk s ezen keresztül folytattuk le az ülést. A bemutatás után 14,35 fele kezdtük el az érdemi munkát.

Zárt üléssel kezdtünk, jegyzői pályázatok. A szerdai bontásnál a kiírt pályázati feltételek szerint lett minden jelölt kiértékelve. Siralmas, hogy olyanok jelentkeztek –fele – akik nem felleltek meg az alapfeltételeknek sem, pl. jegyzőként dolgozott volna. A rostán kiestek a jelentkezők. A testület – egyhangúlag – a mostani aljegyzőt dr. Szabó Ferenc Urat választotta, eddigi munkáját jól végezte, mindenki megvolt elégedve vele.

A hó és síkosság mentesítést vettük elő – mert tegnap este – kiderült pár dolog, hogy a pályázók ajánlatai felkerültek a honlapra, közben nem azok amiket véglegesen beadtak a pályázók. Még szerda este a bizottságvezetők és polgármester, alpolgármesterrel együtt OL javaslatára úgy döntöttük, hogy csütörtökre hívjuk el a pályázókat versenytárgyalásra. A Hivatal bonyolította, mire oda kerültünk, kiderült, hogy csak egy pályázó jött el a másik visszalépett. A megjelent és ajánlatát tartó Rónyai céggel részletekig megtárgyalva a szerződést döntött úgy egyhangúan a testület, hogy velük köt, kötött szerződést a testület javaslatára a falugazda.

16 óra után tudtuk a nyilvános ülést elkezdeni.

A két első napirendi pont után ami gyorsan lement – 1. Beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről 2. Beszámoló a lejárt határidejű határozatokról

A 3. napirend a 2011. évi költségvetési koncepció volt. Mivel ez első olvasat és még sokat alakulhat, ezért ezt így elfogadtuk, a pénzügyi biz. javaslatát, melyben mi egy költségvetési pénzügyi stabilitást szeretnénk- akarunk elérni.

A 4. napirend; a Beszámoló az önkormányzat 2010. évi háromnegyed éves gazdálkodásáról volt, melyben a pénz. biz. részéről csak azt tudtam elmondani, hogy a jelenlegi állapotot tudomásul tudjuk venni, mert megtörtént s ezen változtatni nem tudunk, csak ara kérni az intézményeket, hogy takarékosan működjenek, hogy minél kisebb legyen a működére felvett hitel.

Települési közművelődési rendeletet kiegészítéssel elfogadtuk.

A településrendezési eszközök módosításához /HÉSZ/ volt a 6. napirend, melynél a lakossági észrevételt megemlítettem, a GKSZ 1-es terület besorolásánál csak a Homokbánya és a Csapágygyár közötti területtel értett egyet a pénz. bizottság. A mostani előterjesztés egy szándék, amelyet lakossággal, szakhatóságokkal egyeztetni kell, majd kerül vissza testülethez véglegesítésre.

A következő napirendben a belső ellenőri munka 2011 évi tervét fogadtuk el azzal, hogy ezt menet közben módosíthatjuk. A bizottsági ülésen – nov. 22. – elhangzottakat elmondtam.

Az óvodaszék létrehozását elfogadtuk,

Előre vettük a A Diósdi Rendőrőrs 2010. évi beszámolójáról szóló előterjesztést. Több vélemény, javaslat hangzott el pro-kontra a rendőrség munkájával kapcsolatban. Egy egy szempontot, eredményt – bírságolások száma, összege – ki ki máskép ítélte meg. Abban egyetértettünk, hogy a közterületen több rendőrt szeretnénk látni, akik a közrendre, a közbiztonságra több figyelmet fordítanak, elismerve a rendőrség eddigi munkáját.

Rendőrségi parkoló áthelyezéséről szóló előterjesztés megint parázs vitát váltott ki, melyben előjöttek a gyorsaságból, vagy nem mindenki részéről kifejtett vélemények és álláspontok, de végül csak egy megoldást ki tudtunk alakítani, még ha egy kis munkát add a testület tagjainak, hogy mindenki megelégedésére lezárhassuk ezt a témát, feladatot.

Vételi ajánlat a Diósd 1380/90 hrsz.-ú ingatlanra, egy lakóingatlan értékesítése, melyen megint a vélemények ütköztek, mely a jelenlegi telekárak körül bontakoztak ki. Mennyiért lehet most Diósdon telket eladni? A testületnek van egy 2006-os telekára, mely alapjául szolgál a mostani árak kialakításához, ami már nem biztos, hogy megállja a helyét. Meglátjuk mit szól hozzá a vevő.

A 13. napirendet levettük , a kérelmezővel egyeztetni kell ill. tőle egy beadványt várunk, mely után döntünk.

A Budai Golf Center Bt. 1187 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó bérleti jogviszony folytatására vonatkozó kérelméről. A pénzügyi bizottság 800 000 Ft / év bérleti díjat javasolt, a településfejlesztési 350 000/év-et –előterjesztés alapján. A véleményünk – pénzügyi bizottság- az 53000 négyzetméteres területre nem tartottuk soknak. A bérlő –aki jelen volt – elmondta, hogy a golf klub bevétele nem teszi lehetővé a magasabb bérleti díj kigazdálkodását, mivel ők egy tanpálya, s nagy bevételük nincs, s a diósdi gyerek ingyen vehetik igénybe a pályát. A kerítést is ők javítják, holott a sportpálya felől az önkormányzatnak kellene. A döntés az alacsonyabb bérleti díj lett, melyet én nem fogadtam el, megértve a golfpálya üzemeltető érveit.

A 15. napirend Dél-Budai Regionális Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Program Támogatási Szerződése 3. számú módosításának jóváhagyásáról, mely a csatorna pályázattal kapcsolatos módosítást kellet jóváhagynunk.

Az Idős Ügyi Tanács létrehozását elfogadtuk, delegált személyeket megválasztottuk.

17. a csatornázási pályázathoz új eddig be nem tervezett utcák megterveztetését elfogadtuk.

A 2011 évi bérleti díjakat kisebb vita után a pénzügyi bizottság javaslata alapján elfogadtuk. Csökkentettük az árakat – pl. tornaterem, tájház, -, hogy lakosság számára elérhető ár maradjon.

A Kossuth Lajos utcai szakasz célforgalom tábla eltávolítása ill. átmenő forgalom tiltása javaslatnál a jelenlévő lakosokkal kisebb ’fórum’ alakult ki. Az aláírásgyűjtés eredménye 311 aláírás, közben hoztak még 2 lapot , így 333 fő írta alá a változtatás igényét. Őrülök, hogy az álló vizet felkavartam, s a testület elszánja magát a közlekedésünk átgondolására. Kiragadni nem jó, de az akut problémákat mielőbb orvosolni kell. Elhangzott, hogy a szabályokat mi hozzuk magunknak, s olyan szabályokat kell hozni, amiket elfogadnak és betartanak az emberek. Élhető községet akar mindenki, ez kiderült a hozzászólásokból, s végül egy kompromisszum született. Sok jó ötlet hangzott el, s OL javaslatát beépítve döntöttünk 3 lépcsőben a jelenlegi helyzet megváltoztatásáról. Az első lépcső, hogy egy rendeletet alkotunk, miszerint marad az átmenő forgalom tiltása, s melléje felkerül egy tábla ’ kivéve engedéllyel ’- melyet minden diósdi lakos akinek autója van, megkaphat egy matricát, ami erre az áthajtásra feljogosítja. Számos kiegészítés, forgalomlassítás hangzott el, amit a következő lépéseknél beépítünk. Ez január közepe végére működni fog.

Homokbánya útnál is számos érv és kontra érv elhangzott, végén azt a határozatot fogadtuk el, mely 40 km/ óra sebességet fog engedélyezni és 6 hónap időtartamra szól ideiglenesen. Utána megnézzük, értékeljük, szakemberrel is a változást.

A többiről később írok. Elnézést, ha egy kicsit kesze –kusza.

BogoL

2010.nov.25.
12.
November 24.
-Állást foglaltunk a hő és síkosság mentesítéssel kapcsolatban. Egy összehasonlító táblázatot kaptunk. A döntés után bővebb magyarázatot írok.
-Javasoltuk a Hivatalnak, hogy a Falugazda a posta melletti prést téliesítse – azaz takarja le, védjük meg, amennyire lehet.
-A jegyzői pályázatra sok jelentkező volt. A 4 bizottsági elnök, alpolgármester, polgármester és 3-an a hivatal részéről voltunk a bontáson. Táblázat készült a kiírt pályázati szempontok
szerint.
- megkaptam írásban is a HÉSZ-el kapcsolatos észrevételeket.
BogoL

2010.nov.24.
11.
November 23
A mai napon beszéltem DTC elnökével, Kapuvári úrral, s megerősí-tette, hogy a sportegyesület ajánlatot akar tenni a Sportcentrum működtetésére a Sport-Büfét beleértve is. Az ajánlatot rövid időn belül benyújtják. Ezt az információt elmondtam a pénzügyi bizottsági ülésen is, de tegnap a többség véleménye az volt, hogy a büfé üzemelte-tésére a sportkör is pályázhat. A szándékukat jelezték már a választások után a Polgármesternek.

Pest Megyei Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottság tagjaként ma bizottsági ülésen voltam, ahol a megyéhez tartozó oktatási intézmények osztálylétszámainak az Oktatási törvénytől eltérő – engedélyezett - létszámát fogadtatták el. A törvény max. 20%-os eltérést enged felfelé, így a javaslatban az osztálylétszámok az általános iskoláknál 30-32 fősek lettek. A magyarázat megvolt rá, de a lényeg a terem és az oktatatási költségek optimalizálása. Ezt azért jegyzem itt meg, mert a tegnapi bizottsági ülésen a 2011. évi költségvetési koncepció tárgyalásakor beszéltünk az ÁMK osztálylétszámairól, ahol jó pár osztályban nem az oktatási előírások létszáma felett, hanem alatta vannak az osztálylétszámok 16 - 20 fő között. Persze ennek számos oka van, ahogy azt Török igazgató úr elmondta, de nem mentünk a részletekbe, azt mondtuk, hogy a Pénzügyi Bizottság kihelyezett ülésen külön - külön az intézményekben meg akarja ismerni a feladatokat és a költségeket. ( Okt. törvény 26 fő / ált. isk. osztálylétszámot fogalmaz meg /

Javaslatot kaptam a Kossuth Lajos utcai szakasz lassítására - amennyiben a képviselő-testület megszavazza a korlátozás eltörlését. El fogom mondani.

Megkerestek a HÉSZ módosítással kapcsolatosan, hogy olvasták a honlapon és kérdezik, hogy a lakossági övezeti besorolások módosításait mi indokolja, s a lakosokat ezzel kapcsolatban miért nem kérdezték meg? Az aljegyző úrral beszéltem – mert ő is keresett, hogy a hó és-síkosság mentesítést meg kellene a csütörtöki ülésen tárgyalnunk – s ő mondta, hogy a lakossággal való konzultálás ezután jön, a mostani döntés egy folyamat elindítása.

Polgármester úrral találkoztam a Hivatalban, aki a Sportközponttal kapcsolatban megerősítette, hogy jelezte a sportkör az ajánlatadás szándékát, de eddig nem kapta meg.

A Hivatalban Zoltánné Varga Ildivel egyeztettük a kiadásokat a mikulásra, ill. Adventi programra, ezekre a tiszteletdíjam fedezi a kiadásokat, (230 eFt) s marad még a focis utánpótlásra és terembérletre. Így el is ’költöttem’ az ez évi tiszteletdíjamat.

Érdeklődtem, hogy a lejárt határidejű határozatoknál (2. napirend) van egy határozat, melynek a képviselő-testület elé történő beterjesztéséről nem tudok. A honlapon sincs fent, ami szeptember 22.-én volt. Kiderült, hogy akkor egy rendkívüli ülést tartott az előző testület, amiről – akkor – mint lakosok nem kaptunk információt.

A dko.hu–tól kaptam egy infót, hogy a blog-topikot átteszik egy blogba.

A hó-és síkosság mentesítéssel kapcsolatos előterjesztést megkaptuk, holnapra egy rendkívüli bizottsági ülést hívtam össze.

Bogol

2010.nov.23.
10.
November 22. bizottsági ülés előtt kaptunk új anyagokat ill. 2 napirend előterjesztését.
A bizottsági ülés 17 órakor kezdődött és 21,30-ig tartott. Pár napirend kivételével végigbeszéltük az összes önkormányzati ülés napirendjét, 20-at.
- a 2011. évi költségvetési koncepció első olvasat, mivel a Országgyűlés még a véglegest nem szavazta meg. Annyit tudni, hogy nem növekszik a támogatás, s inkább 5-6%-al kevesebb lesz.
Az arányok maradnak 40—45% állami bevétel mellett a saját bevételünkre kell támaszkodnunk. Több prioritást fogalmaztunk meg, melynek részleteit ki kell dolgoznunk január végéig. A cél a költségvetés stabilizálása, egy olyan költségvetésre átállni, melynél nem adósodik tovább a község, de a szükséges kiadások, karbantartások, felújítások végrehajtásra kerülnek, s mellette a község fejlődését, fejlesztését is folytatni tudjuk, tervek (bölcsőde, ovi-suli bővítés) előkészítését is.

- költségvetés ¾ éves számait tudomásul vettük. Cél ez évben a likviditási hitel csökkentése, az eladósodás lassítása - mást már ebben az évben nem tudunk tenni. Ledniczky László az egyes költséghelyek 20-50%-os túllépését tette szóvá, amire a válasz az volt, hogy amíg a főszámokat tartják az intézmények ill. a Hivatal vezetése – ott a kiadások a 70-80%-on állnak ¾ évnél -, nincs baj. Átcsoportosításra van joguk. A 2011-es költségvetésben egyes kiadási tételeket fixálhatunk.

- belső ellenőri jövő évi feladatterv tárgyalásánál tisztáztuk, hogy egy belső ellenőr a könyvelés esetében a pénzügyi szabályok alkalmazásának megfelelőségét tudja ellenőrizni a – beltartalmát, azaz szakmai szempontból, hogy az a valóságnak megfelel–e, az már nem a határköre. Így fordulhat elő, hogy pl. a Sport-Büfé bevételi számlái rendben vannak, csak az nem „gyanús”, hogy 9 hónap alatt 154 000,- Ft bevételt produkált?! A véleményem a belső ellenőr szerepéről az, hogy a testület meghosszabbított keze, mely ellenőrzi az önkormány-zat felügyelete alatti intézmények, és Hivatal költségvetésben meghatározott pénzeszközeinek a felhasználását, hogy azt az előírásoknak megfelelő-e.

- Falugazda ¾-es éves beszámolóját nem fogadtuk el, Rente úr nem volt jelen a bizottsági ülésen, így több kérdés a beszámolóval kapcsolatban nyitva maradt, melyre választ várunk a következő testületi ülésen.

- a rendőrség beszámolójához azt a megjegyzést tettük, hogy a közterületeken több rendőri jelenlétet várunk el,

- a rendőrségi parkoló bejárat áthelyezésére most 5 ajánlat érkezett, diósdi vállalkozó kapja a munkát, akinek a legolcsóbb volt az ajánlata, az adott műszaki tartalom mellett,

- telekügyeknél dilemmában voltunk, a végleges döntést a testületi ülésen pontosítjuk,

- A Golf pálya eddigi bérleti díját keveselltük, a bizottság javaslata, hogy duplájára kell emelni,

- Csatorna programmal kapcsolatban 2 napirend volt, társulási szerződés módosítás és a még nem tervezett utak csatornaterveinek az elkészíttetése,

- terembérleti díjak tekintetében találkozott a gondolatom a többiekével, Arnold is azt javasolta, hogy elérhető áron legyenek az óradíjak megállapítva, hogy a lakosság, családok, baráti társaságok ki tudják bérelni a Tájházat, Közösségi házat, tornatermet, új ovi helységeit foglakozásokra, vagy a rendelő helységeit az orvosi különszolgáltatásokra,

- Sport Büfével kapcsolatos bizottsági javaslat: meghirdetjük, s vizsgálatot indítunk Falugazda Kft-vel szemben,

- Hagyományőrző klub kérelmét támogatjuk,

- HÉSZ módosítással kapcsolatban: (Helyi Építési Szabályzat) csak a volt Csapágygyár és a Homokbánya u. közötti területen lévő terület – ipari terület – beépítettségének 40%-ról 50%-ra történő módosítását tudjuk támogatni, a lakóövezeti módosításokat elfogadtuk, Nagy István pontosítást kért.

- a zárt ülés anyagait is megvitattuk, de erről a véleményemet a döntés után mondom –mondhatom el.
BogoL

2010.nov.22.
9.
November 20. szombat: a Sportpályán a Büfét nem üzemeltette a Falugazda Kft. ma sem. Az utolsó őszi bajnoki meccs volt, nyertünk 6:0-ra.
November 21. vasárnap: Pár kérdésre megjött a válasz a Hivataltól pénteken. Az anyagokkal ezeket átnézve a következő kérdések, észrevételek merültek fel:
•mennyi volt a golfpálya bérleti díja az előző időszakban – 347.726 Ft / év 2010-ben, s 10 %-al emelték évente. A 50.000 m2-es területért kevésnek tűnik 5 Ft / m2. Többet kell kérnünk érte.
•Mennyi volt a Tájház ill. Közösségi ház bevétele és mennyi a fenntartási költsége; ca. 540.000,- Ft a kettő eddigi bevétele, 32.000 Ft / hó a Közösségi ház ill. 62.000,-Ft aTájház havi költsége. Ez persze nem fedezi a kiadást. Az előterjesztésben megint emelés szerepel, lassan a lakosságnak magáncélra már elérhetetlen bérleti díja lesz - át kellene gondolni. A civil szervezetek ingyen kapják – ahogy eddig is.
•Telek eladásnál Áfa-t kell számolnunk, most is van egy magánszemély, aki tőlünk, s nem az OTP-től venne telket, de kedvezményt kér a 16.000,- Ft + Áfa telekárból. Mennyi most a valós telekár itt Diósdon? - utána kell nézni! Lent a laposban - Csapágy utca vége - 8-9.000,- Ft /m2-t is mondtak. A Zöldfa utcában egy ismerős nem tudja eladni 14.000,- Ft/ m2-ért (Áfa nélkül) a telkét. Fent a hegyen házastul lehet már 30-40 millió Ft.-ért telekhez jutni! - állítólag.
•A polgármester életbiztosítása - a lejáró 4 éves összeget visszakapjuk – nem a Géza kapja. Ahhoz hogy egy újat kössünk – melyet szintén 4. év végén visszakap az Önkormányzat, s arra használja, amire akarja – meggondolandó – akár tartaléknak is felfoghatjuk, de a konstrukciót, a kötvény tartalmát meg kell ismerni - ezt bekérjük, s utána lehet csak dönteni.
•A Rendőrségi beszámoló átolvasása során ütötte meg a szememet az adatok között az, hogy tavaly 318 főre 1,9 millió Ft helyszíni bírságot szabtak ki. 2010-ben 1147 főre 10,15 millió Ft-ot – ennyivel többet szabálytalankodtunk! Kérdésem csak az lesz, hogy hányszor figyelmeztettek a büntetések előtt? A mutatók javultak, ez jó, de az önkormányzat jelentősen támogatja a Rendőrőrsöt.
•A ¾ éves költségvetési adatok nem javultak, a likviditási hitelből többet kellett felhasználni. Az önkormányzat költségvetése enyhén szólva rosszul áll. Már 60 millió felett van a likvid hitel felhasználás! Mi legyen? A bevételek növelésére, s a kiadások csökkentésére ennyi idő alatt még nem tudtunk hatással lenni.
•A 2011. évi koncepció – első összeállítása – is likviditási hitelfelvétellel számol, spórolósan tervez, így az idei 50-65 millió Ft helyett 16 millióval, de az egyensúlyra kellene törekednünk, vagy kicsit spórolni már 2012-re, mert a beruházási hiteleket el kell kezdeni visszafizetnünk. Erről jut eszembe, a beruházásra felvett 110 millió Ft felhasználását is ellenőriznünk kell.
•A Falugazda Kft. ¾ éves adatait nézve (kiadás-bevétel) számos kérdést felvet, meg kell kérdeznem, s csak utána lehet levonni a következtetéseket. ? létszám, bérek/költséghelyek, értékcsökkenés …
•Csatorna projekt – társulási szerződés módosítás – víz és csatorna részek szétválasztása, sokszor fog elénk kerülni, ennek a részleteit is meg kell ismernünk - 2011-ben elindul, s akkor a kiadások sorra jönnek.
BogoL

2010.nov.21.
8.
-nov. 12. bennjártam a Hivatalban, időpontot beszéltem meg a disputára, nov. 27-re kértem.
Beszéltem a Varga Ildivel, hogy hogy alakul az Adventi program ill. mikulás. Az Adventi programot koncentrálni akarják, véleményem az, hogy a gyertyagyújtást meg kell tartani, biztos lesz több civil szervezet akik szívesen gyújtanak gyertyát. Kiderült erre sincs pénz,s a mikulásra sincs. Úgy döntöttem, hogy 1 havi pénzemet az Adventi és egyhavit a mikulás-programra költöm, közöltem is a pénzüggyel. Holnap mennek a diósdiak át Budaörsre a Német Önkormányzatok Gála műsorát megnézni busszal, lehet , hogy a busz költséget 41.250,- Ft is kifizetem. A határozati javaslatokat elkezdtem megírni – közlekedés- célforgalmi tábla levétele a templom melletti Kossuth L. útszakaszról, Homokbánya 30km/ó sebességkorlátozás egszüntetése, jogsegélyszolgálat indítása, Sport-büfének a pályáztatása.
Nov. 13. Márton napi program, szerintem jól sikerült, nagyon sok gyerek és szülő volt ott, s úgy láttam mindenki jól érezte magát. Kőhidi Tamás mondta, hogy 180.000,- Ft belépő jött össze/ ÁFA-s /, s a ráfordítások – ha mindent összeszed- akkor kicsivel többe kerültek, de kevesebbe mint számítottunk / 100-120 000 Ft /.
- Nov.15. az előterjesztéseimet eljuttattam az aljegyzőnek, segítenek hivatalos formába önteni. A Gézával egyeztettünk pár dologban a testületi üléssel kapcsolatban ill. munkamódszerről. Pénzügyi osztálytól megkaptuk a kért anyagok nagy részét, s a többit írásban ill. szóban kaptuk meg. Kőhidi Tamással – többiekkel, Gézával – az Adventi programokról és mikulásról is beszéltünk. Géza említette, hogy a Rente el akar menni, én azt mondtam, amíg ki nem vizsgáljuk a falugazda dolgait, nem szabad elengedni.
- nov. 16. Varga Ildi a Tamással egyeztetve összeállította az Adventi programot. A Mikulásprogram is összeállt. Mihály Zsuzsa adott egy zenés műsor címét, megrendeltem, mikulás is megvan, s a csomagokat is megrendeljük.
-Az jogsegélyszolgálattal kapcsolatosan egyeztetem, de a javaslat, hogy fizessünk érte nem kapott támogatást, az, hogy érte esetleg 500 Ft/alkalom kértünk az sem, akkor nem lenne ingyenes, így levetettem az előterjesztést- pedig biztos kéne a lakosoknak ilyen szolgáltatás.
-Megkaptam az anyagokat digitálisan - így vagy öten - akkor minek a laptop? Sok anyag jött, több kérdés is felmerült bennem, továbbí-tottam a Pénzügy ill. alpolgármester részére.
-Nov. 17. A két közlekedési egyéni indítványommal kapcsolatban a www.dko.hu -ra leküldtem, hogy támogatást kérjek a lakosoktól a Kossuth L. utcai beadványomhoz, a Homokbánya útra 262 aláírásos petíciót adtak be. Gondolom ez rendben lesz. A központban a kisboltokba beadtam aláíróíveket, hogy lakossági támogatást tudjak felmutatni.
-Nov. 18. hívtam a Rente Istvánt, hogy a kérdéseinket megkapta-e, azt felelte igen, de ő most gyengélkedik. Kérdeztem, hogy az irodájukban van-e valaki, hogy megnézhessük a számlákat, naplófőkönyvet, igen van – felelte- de szeretne ő is ott lenni, s csak a jövő hét második felében gondolja, akkorra már meggyógyul.
-Nov. 19. Az önkormányzati anyagok közül nem mindent kaptunk meg, ma megjöttek,
Újabb kérdéseket küldtem a pénzügynek- egy részért meg is kaptam. Abban maradtunk a pénzügyi bizottsággal, hogy akinek lesz még kérdése, hétfőn eljuttatjuk a Tóth Krisztinának és az aljegyzőnek. Hétvégén is esetleg egyeztetünk.
Zárt ülés is lesz –jegyzői pályázat, peres ügy, Falugazda vezetőjének a – Rente Úr,felmondása – elég érdekes, hogy most Ő beteg lett?, + 23 napirend - a www.diosd.hu már olvasható- örülők neki. Több napirend is van melynek a hátterét és összefüggéseit-előzményét tudnunk kell a jó döntéshez, lesz mit a bizottsági ülésen megbeszélni. A költségvetési koncepció 1-köre lesz, mely még párszor végig kell beszélnünk- kihelyezett üléseket is kellene tartani,hogy a leírt terveket –felújításokat, karbantartásokat is megnézzük ill. megismerjük- meggyőződjünk a pénzügyi kiadások szükséges-ségéről.
BogoL

2010.nov.21.
7.
Egyebek, ügyek:
-Nov. 05 a Márton-napi Fono plakátjaihoz 5000 Ft képviselői díjammal járultam hozzá/ 30 db. /
-Nov. 06 szombat, DTC bajnoki mérkőzés, nincs nyitva a Sport-Büfé. Cca 70-80 fő nézi a meccset 2:1-re nyer a csapat. Mivel a múltkori hazai meccsen sem volt Büfé, így 1-2 törzsszurkoló a saját pénzén hozott a haveroknak italt. Feljegyzést készítettem, hogy a Polgármester vizsgálja ki , kérjen be jelentést a Büfé költségvetéséről, üzleti tervéről stb. Mivel a költségeket az önkormányzat fizeti a Falugazdának, aki meg van bízva a Sportpálya üzemeltetésével, elvárható lenne, hogy növelje a bevételeit a Büféből, csökkentve az önkormányzat költségeit. Várom a választ.
-November 08. jeleztem a ÁMK-nak a néptáncos gyerekekkel kapcsolatos problémát. Igazgató Úr még külföldön van.
-Érdeklődtek, hogy közterületre hogy lehet reklámtáblát kitenni- aljegyző tájékoztatása szerint, hogy a műszaki osztálynál van egy formanyomtatvány, továbbítottam az infot.
-Megkeresett egy cég, hogy másfél éve vett egy ipari telket s a közműveket egyszer kifizette az önkormányzatnak, de amikor bekötés kérte a közművektől, akkor újra kifizették vele, most kéri vissza a pénzét- de eddig nem foglakozott vele senki - csak meghallgatta – s most már ügyvédhez fórdúlt - kértem az Aljegyző Urat nézzen utána- dokumentumokat átadtam neki.
- nov. 09. újabb kérdéseket és anyagokat kértünk a pénzügytől és a Falugazdától – a kérdéseket átadtam a Gézának.A honlapon megjelentek a tározatok – milyen gyorsan – átnézve jeleztem az aljegyzőnek, hogy az formatikai napirendnél nem így döntöttünk, OL-nek már az elején módosító javaslata volt, hallgassák vissza.
-nov. 10. jelezték az ÁMK-ból, hogy megbeszélték a néptánc csoport oktatóival, s megoldást találtak ill. közben is megoldódót egy-két dolog, megköszöntem.
A tegnapi határozat szövegét egyeztettük az aljegyzővel, amit OL-el is kellene – a hangfelvételt visszahallgatom. Jó pár dolog nem volt tisztázva, a 14 laptop vásárlása mellé még számos más technikai dolog szükséges – internet a képviselőknek, e-mal cím stb. – ha meg van nekik akkor most is megtudják kapni az anyagokat, hogy mennyi tudunk megspórolni - papírból, munkaidőből, egyéb hozzá kapcsolódó dolgokból – szemben a 2,5 millió-val – megtérülése mennyi-elhasználódása mennyi?
Este olvastam a Fidesz frakció -Dizseri András sajtónyilatkozatát, erre
mindenképpen azonnal reagálnom kell, a ’blogom’ megjelenése késik, de a héten mindenképpen nyilvánosságra kell hoznom. Várom a technikai lehetőséget a Zolitól.
-nov. 11. a tisztelet díjam kifizetését egyeztettem- - azaz nem veszem fel – lemondok róla, így az önkormányzatot terhelő költségek is maradnak ( ca. 35 -40 000 Ft / hó) az költségvetésben, s a saját részem Bruttóját tudom a közösségi programok támogatására fordítanom. ca. 137 000 Ft/ hó.
Ostorházi Lászlóval beszéltem az informatikai előterjesztéséről, melynek – szerintem – több részlete nem lett végigbeszélve és végiggondolva, abban maradtunk, hogy a határozatban leírtakat célnak tekintjük, de a részletek ismeretében lépünk előre, háttér anyagokat elküldi.
Az aljegyzővel beszéltem, tájékoztattam Ol-el való megbeszélésünkről, majd a határozatok pontos jegyzőkönyvezéséről, ezt követően saját előterjesztéseimről- jogsegélyszolgálat lakosságnak beindítása – közlekedéssel kapcsolatosan – templom melletti célforgalom tábla levétele, Homokbánya út 30 km sebesség korlátozás megszüntetése, Sport-Büfé pályáztatása.
BogoL

2010.nov.21.
6.
-Nov. 04. 15 óra közbeszerzési bizottsági ülés / a bizottságvezetők a tagjai / a közétkeztetési pályázattal kapcsolatos óvás eredménye (a 2. helyezett megóvta a közbeszerzési tanács előtt) az elsőt kizárta, azzal az indokkal, hogy a nyugdíjasoknak rostos levet nem lehet adni – EÜ. Min. rendelet szerint … - így kizárták, a Dusmann cég lett a befutó – ezt kellett elfogadnunk. Jelenleg ez a cég szállít be az oviba és az iskolába ételt ( állítólag nincsenek mindig megelégedve velük ) . Én az egész pályáztatást nem javasoltam volna / döntés augusztusban volt / de most már csak azt tehetjük - s erre hívtam fel az Óvoda és az ÁMK figyelmét, hogy a szerződéstől eltérő problémákat vegyék fel folyamatosan jegyzőkönyvbe, hogy ha arra kerül a sor tudjunk érvelni
November 4. 16 óra második testületi ülés.
(A napirendek a honlapon már elolvashatóak- végre!)
-9 főből 8-an vagyunk, Eöry Úr nincs jelen. Két ülés közötti események: Sohajda Lajos Úr a csatornapályázatok értékelésénél szakértőként, mint diósdi megbízott, vesz részt, adott tájékoztatta a Polgármester.
-Lejárt határidejű határozatok végrehajtása: A vízközmű fűtéskorszerűsítésére megszavazott 1,2 millió Ft-ból a Vízközmű Társulat nagy részben hozzájárul –az előterjesztés szerint– ezt szó nélkül nem hagyhattam- túl tág a megfogalmazás!- kiderült 1 milliót adnak bele.
-Költségvetés III módosítása – minden egyes pontnál a bizottságok mondják el a bizottsági határozataikat. Én kezdtem. A Bizottsági ülésen elhangzottakat mondtam el, kiegészítve , hogy a pénzügyi bizottság tovább vizsgálja és megnézi az eddigi kiadásokat, s kéri az intézményeket, hogy az elkövetkező időszakra takarékosan gazdálkodjanak, mert amit most elköltenek, az a növeli tovább a hiányt, a likviditási kölcsön csak nőni fog év végéig.
-A testület tudomásul vette a jelenlegi állást. Azért a 110 millió Óvodai felhasználásra kíváncsi vagyok mire mennyi pénz kellett.
-4. pont az étkezési pályázat - közbeszerzési tanács határozata ellen nem tehetünk semmit, a Dussmann Kft kell elfogadnunk, a szerződés pontjainak a betartatását számon kell kérni.
-5. jegyzői pályázatot kiírtuk
-6. vöröskeresztnek az újabb 3 konténer kihelyezést támogattuk,
-7. a szociális pályázatok kiírását támogattuk- két évre való kiírást fogadtuk el.
-8. A murvás utak kátyúzásának elfogadásánál, jeleztem, hogy még egyszer olyan műszaki kiírás, hogy pl. az xy utcában sok kicsi és egy nagy kátyú van, és ez alapján végezteti a Falugazda a munkát külső kivitelezővel, majd a teljesítésigazolást a kivitelező dokumentációja alapján igazolja le a műszaki osztály többé nem fogadunk el! Mivel most is csak a helyzetet tudjuk rögzíteni. Ellenőrizni, hogy ténylegesen mennyi anyagot használtak fel, nem tudjuk. Mivel a betervezett 6,5 millió Ft-ot 192000 Ft-al túllépte a Falugazda, s ezt nem jelezet – állítólag szóban szólt – azt fizesse ki a saját önkormányzati támogatási keretéből, az alvállalkozónak. A vita során a Településrészi Bizottság felvetette a pályáztatást weblapon és minden diósdi vállalkozónak eljuttatni a kiírásokat – dr Varga Dani alpolgármester megkérdezte: „Eddig miért nem így csináltátok- most jut eszetekbe?” Hát igen.
-9. Szarvas utcából 9m2 eladása 20.000,- Ft + Áfa a javaslat,
-10. Nádas utca 88 m2 területeladás – lehetséges 20.000,- Ft / m2 + ÁFA, jelenlévő vevő sokalta az árat, új ajánlatot add. A területet más nem tudja használni- megnéztük.
-11. ingatlan vásárlás az Árpádházi lakóparkban 16.000m2+Áfa, a fizetés 9 hónap alatt- ok
-12. ajándékba vétel –Völgyutca- 77m2 Önk. részére- aljegyző megmagyarázta miért – szabályozási vonalak miatt gyorsabb a területrendezés.
-13. Diósdhéj, a Kornétás ajánlata 436 000 Ft / hó a Falugazda 565 000 Ft / hó- különbség 130 000 Ft / hó éves szinten 1,5 millió Ft. Az előkészítése pocsék volt – ajánlatbekérés –ezt a Hivatalnak jobban kellett volna előkészítenie, mondhatnám nem a régi reflexek alapján. A Pénz. Biz. javaslata alapján 1 évre megszavaztuk. OL szerint csak főszerkesztőt pályáztassunk, hozzunk létre ellenőrző bizottságot – véleményem szerint a legjobb ellenőr a lakosság, az olvasó lesz, aki véleményt és kritikát fog megfogalmazni, és ha kell, akkor a Közösségi bizottság lépjen.
-14. Mocsári L Ságvári u. pincedomb vásárlása – pénz. Biz 10 000 Ft + ÁFA-t települési 16.000 Ft + Áfa-t a vásárló ettől kisebb összeget ajánlott- üzlet nincs.
-15. Rendőrségi parkoló bejárat áthelyezése a Mihalekék felől: Két ajánlatot kért be a műszaki osztály, a Falugazda leterheltsége miatt nem adott!? ezt keveseltük. Két további ajánlat érkezett be. Kiderült, hogy Sohajda Lajos a munkafelmérésnél kihagyta egy emésztő tömedékelését – nem egyszerűen nem vette észre. Somogyi Jóska ezt jelezte. A vita során szóba került minden, pályáztatás, költségvetés, rendőrség támogatása, Gál János is hozzászólt, mint érintett. A kivitelezési összeg cca. 400 000 Ft –t előteremtése – szociális támogatásokkal való összevetése – Dizseri Úr részéről tiszta demagógia. Megemlítettem, hogy elég lenne egyetlen napirendet kitűzni s azon belül mindenkérdést megbeszélhetnénk. Rákérdeztem, hogy a rendőrséggel történt egyeztetés? Érdi Kapitány jelezte, hogy nem. Csodálkoznak miért nem kérdezték meg eddig Őket? A döntés, hogy egyeztetés után a műszaki tartalom pontos meghatározása után a Hivatal új ajánlatot ajánlati felhívást tesz közzé. A lassan politikai konszenzusnak tekinthető diósdi vállalkozói kör számára is elérhetően.
-16. napirendet utólag vettük fel. OL javaslatot tett az asztalra- vegyünk minden képviselőnek és külső tagnak laptopot, ne papíron kapjuk meg az anyagokat- spóroljunk- kiszámolta, hogy így olcsóbb lenne hosszútávon. Vegyünk egy szavazó és adatrögzítő rendszert, cca. 3,8 millió Ft. Megkérdeztem, hogy miért most terjeszti be mikor az ajánlat 2010 jan. 25. a kelte. Mivel több dolog tisztázásra szorul, így javasoltuk, hogy az új költségvetésnél vegyük figyelembe. Soknak tűnik az idei működést biztosító 38 milliós hitel.
-Napirendek után jeleztem, hogy a Falugazda Kft vezetője megkeresett, hogy a hó és síkosság mentesítésre, külső céget akar felkérni. Amennyiben meghaladja a 3 millió Ft-ot akkor a testület elé kell hozni. Készítsen egy előterjesztést. Az anyag megjött, két ajánlattal – jelentősen eltérőek – az egyikben egy emberre 24 órás ügyeleti díjat írtak 5 hónapon keresztül – hogyan? Persze olcsóbb, mint a diósdi ajánlat. Az üzemóra díjban a diósdi ajánlat a fele, mint a másiké. Mivel Rente Úr nem jött el a bizottsági ülésre és nem küldött plusz információkat az előző évek kiadásairól, így csak véleményt tudtunk mondani. Aljegyző úr sem volt a bizottságin, csak az ülés napján látta az anyagot - javasolta ne terjesszük be. Itt tartunk. A Település Fejlesztési
Bizottság is tárgyalta – ezek szerint oda is eljutott az anyag – véleményük szerint, a minőségi hó-eltakarításra szavaznak, de a készenléti díj nélkül, ill. még volt más észrevételük is. Mivel nem napirendként tárgyaltuk, abban maradtunk, hogy ha kell, elkészíti a Falugazda kompletten az ajánlatot, akkor rendkívüli ülést is tarthatunk. Másik bizottsági határozatunkat is ismertettem, melyben javasoltuk a Pénzügyi Bizottsága, hogy amíg a Falugazda Kft új működéi rendjét és koncepcióját nem fogadjuk el, addig egy felügyelőt nevezzen ki –aki ellenőrzi és jóváhagyja a pénzmozgásokat, számlákat stb. 21,30-kor végeztünk.

BogoL

2010.nov.21.
5.
-Nov. 03. Rente hívott, hogy az aljegyző nincs bent. és az állásfoglalást kér a hó eltakarítással kapcsolatban, amit eljutatott a bizottsági ülésre.
-Pénzügyi Bizottsági ülés du. 17 órakor volt. Várnunk kellett a Díszteremre, mert a Közösségi Bizottság nem végzett. Kis késéssel, de elkezdtük. A Pénzügyi osztály és az adó munkatársai is eljöttek. Polgármester nyitotta meg az ülést. A hivatalos bizottsági ülést nekem kellett megnyitnom, megállapítottam a bizottság teljes, most csak 3-an szavazhatunk, mert a 2 külsős tag nem tette le még az esküjét / nov. 4 ülésen lesz / s csak tanácskozási joggal vesz részt. A Pénz. Oszt. vez. bemutatta munkatársait, ki mit csinál az osztályokon. Belső ellenőr Jónásné is bemutatkozott. Megköszöntem, és elmondtam, hogy együttműködést kérünk, s ne vegyék tolakodásnak, hogy látni akarjuk a pénzügyi helyzetet, ezért több kérdést és munkát adunk nekik. Kifejeztem, hogy a következő időszakban együtt kell dolgoznunk, s ehhez kérem az együttműködésüket.
-Az első napirendi pont a harmadik módosított költségvetés megtárgyalása volt. Szita és Tsa könyvvizsgáló elmondta a megállapítást, hogy minden a rendelkezések szerint volt elkészítve. Kérdeztem a Pénzügyi Irodavezetőt, Tóth Krisztinát mondja el a véleményét. Röviden elmondta (az anyag olvasható a www.diosd.hu -n – érdekes eddig nem rakták fel.) az eddigi határozatokat, ill. bevételeket és kiadásokat vannak lekönyvelve.
-Megállapítható -110 millió Ft beruházási hitelt vett fel az előző testület az új Óvoda befejezésére. A likviditás – működés – fedezésére már több mint 35 millió Ft-ot –azaz ez is mínusz, nincs rá fedezet. Közben nyílván való, hogy az előző testület nem spórolósan költekezett. Pl.40%-al többet költöttek rendezvényekre, mint a tervezett. Az eddigi anyagok tanulmányozásánál, sok szerződés szükségessége merült fel a vizsgálódásunkkor, melyeket meg kell néznünk. A 23 napirend végigtárgyalását 20,45-kor fejeztük be.
BogoL

2010.nov.21.
4.
Október 28.:
-Megkaptuk a november 4. ülés anyagát. Pénz. bizottsági ülés nov. 3. 17 óra, az anyagokat megkapva már váltottunk szót róla a többiekkel, pl. a Nagy Pistával megnéztük a telek, közterület eladás-vételi- ajándékozási helyeket, a többiek kérdéseit a pénzügyi anyagokkal kapcsolatban elkezdtem összegezni, pénzügyi oszt. vezetőnek odaadjuk,
-Megkerestek a KEROX kft telekvásárlásával kapcsolatban mit tudok, ez ügyben az érintett lakosok is tájékoztatót kértek a Polgármestertől ill. a hivataltól, én is el fogom kérni azokat.
-Nov.2. röviden egyeztetettünk a Polgármesterrel, az ajánlatbekéréseknél keveseltük a két ajánlatot – Falugazda sok munkája miatt nem adott ajánlatot, érdekes! Csodálkoztunk, hogy egy diósdi cégektől sem kért be a műszaki osztály ajánlatot! Javasoltuk, hogy kérjenek be, mondjuk hármat. Jövőben ezen változtatni kell! Nagy István javasolta, hogy minden diósdi cégnek ki kell küldeni ajánlatkérést, amelyik az adott munkát el tudja végezni. Falugazdával kapcsolatosan javasoltuk, továbbá egy kontrol személyt ki kellene neveznie a Polgármesternek addig, amíg az új koncepciót, feladat meghatározást nem határozzuk meg.
- A Diósdhéjnál felvetettem a társadalmi kontrol gondolatát, Kőhidi is gondolt ilyesmire.
-A Völgyutcai területátadást nem értettük, hogy minek ad át ingyen területet egy cég utcának, valószínű a szabályozási vonal miatt kell mondta a Polgármester.
BogoL

2010.nov.21.
3.
Október 19.
-Az eskütétel után összeírtuk a kérdéseinket pénzügyi helyzettel, ill. Falugazdával kapcsolatosan. Szükséges, hogy képbe kerüljünk, hogy is állunk, ill. hogy a programjainkban felvetett problémák megoldását, el tudjuk kezdeni. A polgármesternek bevittem a kéréseinket, Géza a aljegyzőt ill. Pénzügyi osztályvezetőt behívta, bemutatott nekik, s megbeszéltük, hogy a pénzügyi anyagokat digitálisan is jó ha elküldik, nem kell kinyomtatni, amint átnézzük s lesznek kérdéseink, akkor újra összeülünk - akkor már a bizottsággal. A Falugazda felé a kérdéseinket Géza továbbította.
-A pénzügyi anyagokat 21.-én megkaptam, továbbítottam a bizottság tagjainak, Tóth Krisztina-pénz, oszt. vez. nov.3-án lesz újra, így abban maradtunk, hogy utána tesszük fel a kérdéseinket, addig áttekintjük – azóta 2-3-szor 1-2 órába elemeztük kisebb csoportokban a kapott információkat.
-Rente Istvántól – Falugazda Kft vezetőjétől okt. 27.-én kaptam meg az anyagokat, pár kérdést szóban adott választ, ill. később, ha igényeljük részletesen is meg add. Szóban közölte, hogy a síkosság-mentesítésre, ill. hó-eltakarításra készülnek, de külső cégtől is kértek be ajánlatot / a meteorológia jelezte, hogy fagyok is lehetnek hétvégén / a sport-büfével kapcsolatosan jeleztem, hogy szükség lenne a bajnokság végéig, hogy működjön, nem értem, hogy miért nem működik. Megígérte, hogy 1 hónapig működteti.
-Kőhidi Tamással az anyagok megbeszélése mellett beszéltünk a Márton napi rendezvényről is, amelyet elkezdett szervezni-összehangolni - nov. 13. délután ÁMK.- max. 100-120.000,- Ft-t kell az Önk. fizetnie – ÁMK és az Óvi segít be, s a civil szervezetek, s a Pesovár.
-Kaptam a www.diosd.hu honlap informatikustól egy e-mailt, melyben egy kóddal beléphetek a háttérbe, és megnézhetem az önkormányzati üléseket és anyagokat, azt nem tudom, hogy ez miért nem nyilvános – már 2 éve?
BogoL

2010.nov.21.
2.
Az elmúlt időszakról, csak röviden összefoglalva:

Az első testületi ülés előkészítése:
-Az eredmények alapján Polgármesterék, Gézáék négyen vannak, a Fidesz-Kdnp négyen, így az én szavazatommal a függetlenek csoportja 5 fős lett. Megállapodtunk, hogy együtt akarunk dolgozni, nem írtunk alá semmit egymással.
-Az alpolgármester kérdéskörben, Dani személyében teljes volt az egyetértés, a bizottságok esetén paritásos összeállításban gondolkodtunk. Géza külsős alpolgármestert egyenlőre nem akar. Elfogadtam a pénzügyi bizottság vezetői posztot, mert a fő problémát a falu életben kezdi ez jelenteni.
-Találkozásunkkor a Fidesz frakcióval, koalíciós ajánlattal léptek a Gézáék elé, hoznak pénzt a falunak, ha pld. én nem leszek alpolgármester. A koalíciót Géza elutasította. A szerződés le volt írva, de az összeg nem volt megjelölve. Külsős alpolgármesterre is javaslatot tettek, ezt a Géza nem fogadta el. A testületi ülésre úgy mentünk, hogy ha nem sikerül megegyezni, akkor csak a pénzügyi bizottságot alakítjuk ki, s utána 2 hétre rá a többit. Kialakult a bizottságok összetétele, ha nem is így képzeltük el, de elfogadtuk. A pénzügyi bizottságba három képviselői helyből két főt javasolhatott volna a Fidesz frakció, de nem akartak részt venni benne, a két külső helyre Géza és én ajánlottam, itt nem fogadtuk el a Fidesz javaslatát- a többi bizottságnál igen, s egy tiszta bizottság az övék- Településfejlesztési - Környezetvédelmi. Egy bizottsággal kevesebb van, s így a költségek is kevesebbek lesznek. Nagy István külsősként jelezte, hogy nem vesz fel tiszteletdíjat.
-Jeleztem, hogy tiszteletdíjamat / az egészet / közösségi célokra, programokra fogom fordítani – még nem tudom, hogy mikre – mindig tájékoztatni fogom a községet.
BogoL

2010.nov.21.
1.
Tisztelt Diósdiak!

Régi és jogos igény, településünk lakói részéről, hogy napi tájékoztatást kapjanak a falu ügyeit intéző önkormányzat munkájáról. A diósd.hu jellegénél és működésének problémái miatt, ezt a szerepet jelenleg nem tölti be.
Szándékom, hogy informáljam Önt, Önöket, azokról a dolgokról, melyek önkormányzati munkám során jelentkeznek, s lehetőleg minél frissebb, naprakész tájékoztatást adjak az önkormányzati munka „hétköznapjairól”. Megjelenítve a saját véleményemet, s a döntések előtti egyeztetéseket, a rendelkezésre álló információkat, előterjesztéseket. Szándékom, hogy minél többen nyomon kövessék a döntési folyamatot.
Ezt a topikot ’blog’ formában szeretném működtetni.A tájékoztatómnak a ’blog’ formát fogom/ szeretném használni, mert így időrendben tudják nyomon követni a történteket, bejegyzéseket. A blog interaktív műfaj, sokat segít a döntések előkészítésében is.

Megjegyzéseiket, kritikájukat, javaslataikat, véleményüket kérem, írják meg, segítve ezzel munkámat. Kérve Tisztelettel Önöket, hogy ezeket’ kérdések vélemények a képviselőkhöz’ fórumon tegyék meg!

Tisztelettel
Bogó László
Önkormányzati képviselő

Legutóbbi fórumpostok